De moeraseik is het derde type eikenhout dat wij aanbieden. Het oogt rustiger en landelijk. Oud eiken is misschien een passende benaming. De nerven van de moeraseik zijn donkerder van kleur en heeft meer noesten dan eiken en wild eiken.

De moeraseik (Quercus palustris) stamt net als de eik (Quercus) uit de beukenfamilie (Fagaceae). Dit geslacht van de loofbomen is gemiddeld tussen de 80 en 100 jaar oud. In het park van landgoed Het Laar in Ommen vinden we een moeraseik welk het omtrekrecord heeft, namelijk 5,18 meter. In het park van Kasteel De Haar vinden we een moeraseik van 168 jaar oud. De schors van de moeraseik is relatief dun en bruin grijsachtig aan de buitenkant en roze tinten aan de binnenkant. Moeraseiken groeien op rivieroevers, vochtige valleien en aan de randen van meren en vijvers. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden groeien ze niet in moerasgebieden. Wel kan de moeraseik overleven in gebieden die enkele weken per jaar onder water staan. Deze specifieke condities maakt de moeraseik zeer veerkrachtig. Een grote verscheidenheid aan vertakkingen zorgt voor de karakteristieke, unieke en ongelijkmatige houtnerven. Het hout wordt voornamelijk gebruikt voor meubelen, wijnvaten, vloeren en sauna's. De moeraseik is oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Amerika.

Eiken en wildeiken
Wild eiken en eiken bedden zijn gemaakt van dezelfde houtsoort (Quercus). Moeraseik is afkomstig van een andere type eik, namelijk de Quercus palustris. De moeraseik heeft iets minder nerven en oogt daardoor iets rustiger. De moeraseik heeft meer noesten en donkerder gekleurde nerven, waardoor het een unieke uitstraling heeft. Deze houtsoort heeft een wat landelijke / ‘oud eiken’ uitstraling. Zogenoemd ‘wild eiken’ wordt gewonnen uit de binnenste gebied van het kernhout. Het hout is identiek van kwaliteit, maar heeft in het midden van de stam een interessante en duidelijker gekleurdere nerf.

Kwaliteit, certificatie en afwerking
Massiefhoutenbed.nl maakt uitsluitend gebruik van hout uit aantoonbaar duurzame bosbouw met PEFC of FSC certificatie. Bij het selecteren van hout gaan wij altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit, maar houden daarbij rekening met ecologische aspecten zoals korte transportroutes.

Een belangrijk kwaliteitskenmerk van onze metaalvrije massief houten bedden is het gebruik van hout in de lengte uit één stuk. Hierdoor komt de schoonheid van het hout door de natuurlijke structuur van de nerven, groeven en noesten optimaal tot recht. Hout met vingerlas verbinding of parket verlijmde delen gebruiken wij niet, vanwege kwalitatieve en esthetische redenen.

Om het houtoppervlakte te beschermen en te verfijnen behandelen wij het hout met natuurlijke oliën en harde wassen. Voor de afwerking van het hout gebruiken wij enkel natuurlijke materialen welk getest zijn op schadelijke stoffen.

Massiefhoutenbed.nl gaat altijd voor duurzaam, mooi en eerlijk.